VERSENYSZABÁLYZAT

Részvétel

A verseny szervezőjének jogában áll elutasítani bármely játékos jelentkezését.

Továbbá, a Szervező, követve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását, a következő korlátozásokat teszi az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező játékosok részvétele tekintetében.

  1. Az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók csak egyéni, semleges versenyzőként vehetnek részt.
  2. Orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező tagokból álló csapatok nem indulhatnak a versenyen.
  3. Ukrajna orosz megszállását aktívan támogató sportolók nem indulhatnak a versenyen.
  4. Az orosz vagy fehérorosz hadseregbe vagy nemzetbiztonsági ügynökségekhez szerződött sportolók nem nevezhetnek.
  5. A fentebb említett semleges versenyzőkre ugyanúgy vonatkoznak a doppingellenes előírások, mint a többi résztvevő sportolóra, különös tekintettel a WBF doppingellenes szabályaira.
  6. Ezen országok zászlajának, himnuszának, nemzeti színeinek vagy bármilyen beazonosítható szimbólumának megjelenítése tilos a verseny helyszínén, annak teljes időtartama alatt.

Amennyiben fenti szabályok megsértésére a verseny folyamán derül fény, a szabálysértés felfedezését követően azonnali kizárást von maga után.

Speciális szabályok a tableteken való játékra vonatkozóan

A versenyen a Szabálykönyv mellett a következő különleges szabályok is érvényesek:

 

  1. Licitek magyarázata
   A licitek magyarázatának módját az határozza meg, hogy az adott verseny screennel vagy anélkül kerül lebonyolításra, így mindig az adott típusú versenyre alkotott alertálási szabályok érvényesek.
  2. Játék közbeni információk láthatósága
   1. A Szabálykönyv 20C2 rendelkezésével összhangban egy leosztás licitmenete addig látható, amíg a játékos nem játszotta ki az első lapját.
   2. Az egy ütésben kijátszott lapok addig kerülnek megjelenítésre, ameddig a játékos nem játszotta ki lapját a következő ütésbe.
  3. Nem szándékos akciók – mellékattintás
   A Szabálykönyv értelmében egy nem szándékos akció (licit vagy kijátszás) bizonyos feltételek esetén büntetés nélkül megváltoztatható. Azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tornavezető a változtatást csak akkor engedélyezi, ha az eredeti, megváltoztatni kívánt akció bizonyosan mechanikus hiba (mellékattintás) eredménye, és semmiképpen sem állhatott a játékos szándékában. A Szabálykönyv 25A szakasza szerint a nem szándékos licit módosítható, ha az ott leírt feltételek teljesülnek.
   1. Licit visszavétele
    A Szabálykönyv 25A szakasza szerint a nem szándékos licit módosítható, ha az ott leírt feltételek teljesülnek.
   2. Kijátszott lap visszavétele
    Lap kijátszásánál a mellékattintást egy kiejtett lappal tekintjük analógnak.
   3. A felvevő vagy az asztal lapja
    A felvevő kijavíthatja az asztal vagy a saját lapjának nem szándékos kijátszását (mellékattintás), mielőtt ezt követően kijátszott akár az asztalról, akár a kezéből.
   4. Ellenjátékos lapja
    A Szabálykönyv 50B szakasza alapján egy ellenjátékos kiejtett lapja büntetőlappá válik. Kis lap esetén (2-estől 9-esig) a lap kis büntetőlap lesz, és a tornavezető alkalmazza a kis büntetőlapra vonatkozó szabályokat. Figura (A, K, Q, J vagy 10) esetén a kiejtett lap nagy büntetőlappá válik, azaz az első szabályos alkalommal ki kell játszani.
   5. Mechanikus hiba
    A kijátszás módosítása kizárólag mechanikus hiba (mellékattintás) miatt fogadható el, figyelmetlenség vagy újragondolás miatt nem, és erről a tornavezetőnek a csere engedélyezése előtt meg kell győződnie.
   6. A később kicserélt lap után kijátszott lap
    Ha a sorra kerülő ellenfél a később kicserélt lap után kijátszott egy lapot, ezt a módosítás után büntetés nélkül kicserélheti egy másikra. Az előző lap meglátása jogosulatlan információ a lapot kicserélő vonal számára. Ez a szabályozás analóg a Szabálykönyv 45C4b szakaszával.
  4. A felhasznált idő regisztrálása
   A LoveBridge rendszer regisztrálja az egyes licitekre és kijátszásokra fordított időt, és az adatokat a tornavezetőnek eljuttathatja, segítve ezzel a döntéseket.
  5. A játékidő betartatása
   A rendszer automatikusan megakadályozza új leosztás elkezdését, amennyiben az nem történik meg legalább 3:00 perccel a forduló vége előtt.
  6. Mesterpontok
   A versenyzőknek ugyanannyi mesterpont jár, mint az ugyanolyan feltételekkel megrendezett hagyományos versenyért.